PSYCHE | Waarom selfies zo vaak tegenvallen


Niet blij met het zelfportret dat je vandaag met je telefoon hebt genomen? Daar is een psychologische reden voor…

Copyright Rumag

Copyright Rumag

Wanneer ik met mijn vriendin op reis ben, heeft ze de neiging om talloze selfies van ons te nemen. En de eerste achttien die ze maakt, zijn per definitie niet goed. Sterker nog, ze zou tot in het oneindige door kunnen blijven gaan met het nemen van selfies omdat ze haar allemaal niet tot haar recht laten komen. We hebben het begin van menig vakantiedag daarmee verkwist.

Vreemden kiezen ‘betere’ foto’s van onszelf kiezen dan wij dat zelf kunnen, zo blijkt uit een nieuwe studie. In de studie werd gekeken naar hoe accuraat mensen foto’s bekijken. Dr. David White leidde de studie en legt het als volgt uit:

“Het lijkt tegennatuurlijk dat vreemden, die minder dan een minuut hadden om de foto’s van mensen te bekijken, een betrouwbaarder oordeel konden vellen over gelijkenis van een persoon in het echt en de genomen foto.
Hoewel we dagelijks ons eigen gezicht zien, lijkt het dat we voor die intieme kennis een prijs moeten betalen.
Bestaande voorstellingen in ons geheugen belemmeren ons vermogen om een beeld te kiezen dat een goede voorstelling geeft van onze huidige uiterlijk.”

In de studie kozen mensen eigen foto’s van Facebook en rangschikten deze van beste naar meest slechte gelijkenis. Een groep vreemden deed hetzelfde, maar moest de foto’s op gelijke wijze indelen nadat zij een korte webcam video hadden bekeken van de persoon wiens foto’s zij moesten rangschikken.

De groep vreemden kozen andere foto’s uit die volgens hen beter op de persoon leken, dan de persoon in kwestie zelf deed. Verrassend genoeg leidden de foto’s die vreemden kozen uiteindelijk tot een 7% meer accurate identificatie.

Maar het is nog altijd niet makkelijk om de juiste foto te kiezen bij de persoon die voor je staat. Voor jezelf is dat al niet makkelijk, maar ook voor vreemden is het geen eenvoudige taak. Dr. White zegt hierover:

“Tijdens ontmoetingen met mensen die we niet kennen, is het vaak noodzakelijk dat we kunnen verifiëren dat we zijn wie we claimen te zijn.
Bijvoorbeeld: we worden gevraagd om te bewijzen dat we zijn wie we zijn wanneer we naar de Verenigde Staten van Amerika reizen. Bij een grenscontrole is het identificeren via foto een gemeengoed. Echter, ondanks het belang van deze visuele taak, toonde voorgaande onderzoeken aan dat we niet bijster goed zijn in het koppelen van foto’s aan vreemde gezichten.”

Want vreemden die een foto moeten matchen met een gezicht, maken nog altijd 30% van de tijd fouten hiermee, zo hebben verschillende studies uitgewezen. En zelfs wanneer het gaat om professionals, zoals de hierboven genoemde grenscontrole medewerkers of politieagenten, scoren hier nauwelijks beter.

Er zijn diverse studies uitgevoerd die hebben gekeken of er beter zou worden beoordeeld wanneer mensen konden lachen op foto’s. Dr White zegt over de resultaten van dergelijke studies het volgende:

“Het opvallende is dat de resultaten van beoordelingen beter werden als mensen lachten op de foto’s. Volgens de huidige standaard is het verboden om te lachen op paspoort foto’s omdat dit de normale gezichtscontouren zou vervormen.
Aangezien dat op de meeste foto’s (buiten paspoorten en officiële identificatiedocumenten om) mensen lachen, en dat lachende mensen worden beoordeeld als betrouwbaarder, zijn er dus des te meer redenen te bedenken dat mensen weer zouden moeten lachen op paspoortfoto’s.”

Wanneer  je de volgende keer weer kritisch bent over de zoveelste selfie, bedenk dan dat hier een goede reden voor is (en dat je voor ook niet het geduld van partner of vrienden eindeloos op de proef moet stellen).

De studie werd gepubliceerd in het British Journal of Psychology (White et al., 2015).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s