PSYCHE | De effecten van gewelddadig nieuws op mentale gezondheid


Wat zijn de potentiële effecten van het nieuws dat we dagelijks tot ons nemen op onze angstgevoelens? Hoe verhoudt stress zich tot gewelddadig nieuws? Nieuw onderzoek wijst uit dat gewelddadig nieuws dat we via social media consumeren symptomen kan veroorzaken die erg veel lijken op de symptomen van het posttraumatische stress syndroom (PTSS).

Voor de goede orde: dit onderzoek werd verricht in de Verenigde Staten van Amerika en nam de aanslag van 11 september 2001 op het World Trade Center (en daaraan gerelateerde zelfmoordaanslagen) in het algemeen als uitgangspunt.

Hoe meer mensen naar deze gebeurtenissen keken, des te groter werd het daaropvolgende trauma. Deze conclusie volgt uit het onderzoek waarbij 189 mensen werden bestudeerd en welke werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie van de British Psychology Society in Liverpool.

Dr Pam Ramsden, die het onderzoek op de conferentie presenteerde, gaf het volgende commentaar:

“De negatieve effecten van de blootstelling aan het lijden van mensen wordt al erkend sinds dit werd vastgesteld bij professionele zorgverleners. Diverse studies hebben daarnaast de negatieve psychologische reacties vastgesteld die voortvloeien uit indirecte blootstelling, wat ook wel plaatsvervangende traumatisering wordt genoemd.

Dankzij social media zijn er meer mensen dan ooit tevoren die worden blootgesteld aan gewelddadige verhalen en grafische beelden. Het bekijken van deze beelden, en de angst en benauwdheid die veel mensen daarbij ervaren, kan een directe invloeden hebben op onze levens. In deze studie hebben we gekeken wat langdurige blootstelling aan dit soort beelden en gruwelijkheden doet met mensen.”

De proefpersonen ervoeren dezelfde symptomen die we herkennen bij mensen met een posttraumatische stoornis, ook al hadden zij niets traumatisch meegemaakt in hun leven.

Dr Ramsden vervolgt:

“Het is zorgwekkend dat ruim een kwart van de proefpersonen na het zien van schokkende, gewelddadige beelden in de normgroep van traumaslachtoffers en psychiatrische patiënten. De extraverte persoonlijkheden bleken daarnaast nog eens een verhoogd risico te lopen.
Met een makkelijkere toegang, via social media en internet en via tablets en mobiele telefoons, tot dit specifieke soort beelden, moeten we zorgen dat mensen weten welke gevolgen het bekijken van gewelddadige beelden kan hebben en we moeten regelen dat er juiste steun en zorg is voor hen die dat nodig hebben.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s