VvdD | Chip: de computer van $9


Ik ben groot fan goedkope (of relatief goedkope) producten die mensen in staat stelt gebruik te maken van diensten die anders voor hen financieel onbereikbaar waren gebleven. Denk bijvoorbeeld aan de Lifestraw die zelfs voor mensen in derdewereldlanden schoon drinkwater toegankelijk maakt (prijs was $30, inmiddels is de Lifestraw verkrijgbaar voor minder dan $20).

Een soortgelijk initiatief, al kun je er geen vuil slootwater mee drinken, is de computer ‘Chip’. Een computer met geheugen, processor, USB-poort en een open source broncode die gebruikers in staat stelt om zelf aanpassingen aan te brengen aan het systeem. Daarnaast hebben de bedenkers van Chip een aantal eisen die ze stellen aan de gebruikers: de broncode mag vrijelijk verspreid worden, de broncode mag vrijelijk aangepast worden en de software mag niet gemodificeerd worden zodat nog maar enkel op één type besturingssysteem te gebruiken is.

Voor slechts $9 dollar (omgerekend 8 euro) ben je de eigenaar van dit kleine staaltje technisch vernuft. Toegegeven, het heeft niet de pracht en praal en allure van een iPhone, Samsung Note of een tablet, maar geen haan die daar naar kraait wanneer je een computer van $9 dollar koopt.

Voor wie interesse heeft: Chip is inmiddels te crowdfunden via Kickstarter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s