#FascinerendeFoto | Surfen in de betonnen jungle


Of: een ode aan een gnarly subcultuur in München

Sinds het einde van de jaren zestig van de 20e eeuw verzamelen surfers zich bij een van de vlakke oevers van een koude rivier die door een park in Munchen stroomt. De rivier heet Eisbach en is een door de mens gemaakte vertakking van de rivier Isar. De Eisbach stroomt door de Englischer Garten en onder een brug nabij het Haus der Kunst. Het is de plek waar de surfers, hoewel ze ver verwijderd zijn van de golven van een der zeven oceanen, een bijzondere en spectaculaire golf trotseren.

Wat maakt nu juist die plaats zo bijzonder? Door de wijze waarop de rivier is vormgegeven en uitgegraven, is het dat er precies op dat punt een continue, aanhoudende golf van één meter hoog is. Hierop kan worden gesurft zolang dat iemand zijn balans kan bewaren. Het maakt dat er altijd, ongeacht of het zomer of winter is, een rij van surfers staat te wachten tot zij de golf te lijf mogen.

Surfen was echter lange tijd verboden. Na maar liefst dertig jaar de wet te hebben uitgedaagd, kregen de surfers in 2010 toestemming om vanaf dat moment de golf legaal te berijden. Voordat het surfen werd gelegaliseerd was er lange tijd sprake van dat de golf zou worden vernietigd. Het was de documentaire Keep Surfing die de golf en de surfers echter de internationale aandacht gaf die waarschijnlijk ertoe leidde dat het gemeentebestuur van München besloot om het surfen legaal te maken.

Let wel: het zijn alleen professionele en goed getrainde surfers die geregistreerd toegang krijgen tot die specifieke surfplaats aan de Eisbach. Logisch, want het water van de rivier verplaatst zich met een ongelooflijke 20 ton per seconde. Het moge duidelijk zijn dat dit geen uitdaging waaraan beginnende surfers zich willen wagen.

De rot in het vak, surfer Dieter (zie zwart-wit foto hieronder), was de eerste die zich aan de golf waagde. Nog altijd komt hij vrijwel dagelijks met zijn twee inmiddels volwassen dochters om te surfen.

De golf raast onvermoeid door: vierentwintig uur per dag, 7 dagen in de week, dag en nacht, zomer en winter.

SBJ1 SBJ2  SBJ4 SBJ5 SBJ7 SBJ8 SBJ9 SBJ10
SBJ12 SBJ13
SBJ11

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s