PSYCHE | Het onverwachte effect van stress op pijn


Bron: spinefitness.com

Bron: spinefitness.com

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die lijden onder psychosociale stress – zoals tijdens een examen – meer moeite hebben met het verhinderen van pijn en dat zij de pijn intenser ervaren. Dit resultaat staat haaks op het algemeen gegeven dat mensen die lijden aan stress juist meer resistent zouden zijn tegen pijn.

Tijdens de studie waaruit dit verassende gegeven naar voren kwam, kregen de deelnemers een gemanipuleerde wiskundetoets voorgeschoteld. Daarbij werd een stress veroorzakend element toegevoegd doordat iemand de deelnemers zo nu en dan vertelde dat ze een fout hadden gemaakt (ook al was dat niet het geval).

Voor en na de studie moesten de deelnemers verschillende pijntesten ondergaan.

De resultaten, welke gepublcieerd werden in Pain, stonden lijnrecht tegenover de verwachtingen die de onderzoekers op voorhand hadden (Geva et al., 2014).

Professor Ruth Defrin die de studie leidde, zegt hierover het volgende:

”We waren er zeker van dat we een toename zouden zien van de mogelijkheid om pijn te regelen en te doseren. Je hoort regelmatig dat mensen die tijdens sport of vechtsporten geblesseerd raken doorgaans een hogere pijnweerstand hebben. Wat wij zagen was exact het tegenovergestelde.

Hoewel er geen zichtbaar effect van acute strep de pijndrempel van de deelnemers was, nam de mogelijkheid om pijn ter reguleren op dramatische wijze af.”

Met andere woorden: mensen onder stress konden in principe dezelfde hoeveelheid pijn aan, maar zij waren niet in staat om de pijnsensatie uit te schakelen of te negeren. Sommige deelnemers werden plots nog vatbaarder voor stress, aldus professor Defrin:

”We zagen dat psychosociale stress niet alleen de pijn regulatie verminderde, de veranderingen hierin werden telkens groter bij deelnemers die vatbaarder waren voor stressprikkels. (ook wel ‘high responders’ genoemd).

Hoe hoger de ervaren stress, hoe dysfunctioneler de pijn regulatie mogelijkheden werden.

Oftewel: het type stress en hoe de persoon deze stress sterkte ervaart staan in directe interactie met het pijnsysteem. We weten al uit voorgaande studies dat chronische stress veel gevaarlijker is (lees: meer beschadiging toebrengt aan een mens) dan acute stress. Chronische stress kan bijvoorbeeld chronische pijn en systematisch terugkerende ziektes veroorzaken.”

Professor Drefin vervolgt:

”Het moderne leven stelt individuen bloot aan vele, veelal terugkerende stressvole situaties. Hoewel niet direct is vast te stellen welke stress we voelen in bepaalde situaties, kan het alleen maar raadzaam worden genoemd om zoveel mogelijk stress in een mensenleven tegen te gaan.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s