PSYCHE | Laat de egocentrische bias niet in de weg staan van goed advies


Met het veranderen van perspectief kun je de egocentrische bias omzeilen.

De meeste mensen zijn erg slecht met het accepteren van advies van anderen. Mensen vinden het niet erg om het advies te horen, ze vinden het erg om het aan te nemen. Dit is een facet van wat psychologen de egocentrische bias noemen: de algemene regel dat we denken dat we het beter weten.

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

De egocentrische bias slaat toe in de vergaderzaal, in scholen, in ziekenhuizen en op alle andere plekken waar twee of meer mensen samen zijn en er iemand wordt gevraagd: “Wat denk jij?” Het is de reden dat iedere persoon en iedere generatie zijn eigen fouten moeten maken. Mensen hebben de neiging om pas te luisteren als het te laat is.

Wat natuurlijk jammer is, omdat andere mensen belangrijke inzichten te bieden of ervaringen te delen hebben. Inzichten en ervaringen die we zelf ontberen. We kunnen niet immers alles zelf weten.

Dus hoe kunnen we onszelf forceren om toch het advies van anderen af te wegen en aan te nemen? Een aanpak die recentelijk aan populariteit heeft gewonnen in het psychologisch onderzoeksveld, en in de populaire cultuur, is wat in het Engels perspective-taking heet. Hier zal ik de term perspectiefvariatie gebruiken. Je moet je in feite inbeelden dat iemand anders dezelfde vraag als jij krijgt gesteld en dan moet je jezelf te rade gaan wat zij zouden doen. Het is de seculiere variant op de christelijke vraag: “Wat zou Jezus doen?” (een hulpmiddel voor christenen om niet direct af te gaan op een primaire reactie die vanuit henzelf komt, maar om een situatie vanuit een andere invalshoek nog eens te bekijken, veelal met de achterliggende gedachte om goed te doen).

Dit is nu onderzocht in een psychologisch onderzoek door Yaniv en Choshen-Hillel (2012). Deelnemers, verdeelt over drie studies, werd gevraagd om ofwel keuzes te maken vanuit hun eigen perspectief ofwel vanuit het perspectief van iemand anders die veel in gemeen heeft met henzelf.

Wat hieruit bleek was dat het veranderen van perspectief naar een denkbeeldig, gelijksoortig persoon het gewenste effect had dat deelnemers werden aangemoedigd om het advies van anderen aan te nemen. Het is een fascinerende bevinding maar het test enkel de oordelen van mensen in een relatief eenvoudige situatie. We zullen moeten wachten op nieuwe onderzoeken hiernaar om te zien hoe mensen reageren bij gecompliceerde of genuanceerde beslissingen.

Desalniettemin is de procedure zo eenvoudig dat deze nauwelijks kwaad kan. Daarbij is alles dat ons helpt om een ander perspectief te doen inzien behulpzaam.

– Eerdere publicaties uit de reeks gedragsbias en attributiebias artikelen kun je via de links hieronder lezen –

De impact bias: Hoe makkelijk we vooraf emotionele reacties overschatten
Worse-than-average effect: hoe zelfonderschatting talentvolle mensen tegenhoudt
Het Dunning-Krugereffect: waarom incompetente mensen niet weten dat ze incompetent zijn
Hoe we tóch kunnen leren van onze fouten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s