REIZEN | De oudste wijnmakerij van Europa


Weet je waar de oudste wijn regio in Europa ligt? Het is niet Bordeaux, het is niet Porto in Portugal en het is ook niet Chianti in Italië.

Bron: Amos Chapple

Bron: Amos Chapple

Voor wie nog altijd geen idee heeft: het ligt in het noordoosten van Hongarije, in Tokaj. Hier zijn veel wijnkelders gebouwd in het midden van de 16e eeuw, waarmee het het oudst geclassificeerde wijngebied in Europa is. Wat je hierboven ziet zijn wijnflessen, de oudste komen uit 1912. De uitslag op de flessen is schimmel welke gevoed wordt door de verdampende wijn. De wijnmakerij waar deze flessen staan levert aan president en koninklijke families van over de hele wereld.

Bron: Chris Warde-Jones

Bron: Chris Warde-Jones

De wijnmakerij heet Oremus, welke bekend staat om de witte furmint (een Hongaars druivenras). Het is een van ’s lands grootste en meest bekende wijnmakerijen en Oremus wordt omgeven door een heuvelachtig landschap, wijngaarden en geisoleerden boerderijen. Bovengronds lijkt Oremus op een laboratorium waar op moderne wijze wijn gemaakt wordt. De kelder is een door schimmel aangekoekte kamer waar het wijnproeven plaatsvindt.

Bron: Benjamin Weinberg

Bron: Benjamin Weinberg

Een bezoeker beschreef het als volgt: “Voordat we binnengeleid werden, stonden we ietwat nerveus te wachten op de aankomst van iemand op het dorpsplein. Al snel kwam er een oude man aangefietst op een piepende, roestende fiets. Hij zei tegen mijn vriendin dat ze mooi was voordat hij ons in de wijnkelder voorging. Na een rustige toer kregen we van hem een glas van de door zijn vader gemaakte wijn uit 1956. Deze was gemaakt tijdens de Hongaarse revolutie.”

Bron: Benjamin Weinberg

Bron: Benjamin Weinberg

In 2010 bezocht een criticus van de New York Times Oremus: “Staand in het schemerachtig licht rook ik en proefde ik. Hoewel de kelderlucht vochtig en muf was, was het aroma dat uit het glas kwam aromatisch en bloemrijk. De wijn, een Tokaji aszu, was gevuld met citrus bloesem en fruit in de neus. In de mond proefde ik knapperige smaken van abrikoos en ook de sinaasappel barstte eruit, gevolgd door een verfrissende, scherp einde dat smeekte om nog een slok. Die schimmel heeft geluk, dacht ik direct.”
wijn5
Voor wie Tokaj wil bezoeken: het ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Boedapest. Het Grof Degenfeld kasteel hotel is een nabij gelegen, stijlvol hotel met vriendelijk personeel welke speciale aanbiedingen heeft waarbij twee overnachtingen, twee diners in het hotel restaurant een wijnproeverij, een bezoek aan de wijnkelder en wijnproeverij bij twee andere, nabij gelegen wijnmakerijen inbegrepen zijn. Meer informatie hierover vind je op hotelgrofdegenfeld.hu.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s