WETENSCHAP | Nieuwe Chinese exoskeletten maken van science fiction realiteit


Aangedreven exoskeletten zijn lange tijd niet meer geweest dan een verbeelding van de toekomst, zoals te zien in films zoals Aliens en Edge of Tomorrow tot en met de recente game Call of Duty: Advanced Warfare. De werkelijke prototypes waren tot dusver in ontwikkeling bij enkele Amerikaanse onderzoeksprogramma’s (van Raytheon/SARCOS XOS tot en met het Web Warrior programma van DARPA) van het leger. Maar nu heeft China het zelf ontwikkelde exoskelet gepresenteerd op Zhuhai 2014.

Call of Duty: Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare

Het doel van aangedreven exoskeletten is om individuele soldaten in staat te stellen meer te dragen, te tillen; sommige exoskeletten stellen individuen in staat om 50 kg te tillen terwijl de druk die daarmee wordt uitgeoefend op degene die het exoskelet draagt niet zwaarder voelt dan het tillen van 5 kg. Hoe verder deze technologie ontwikkeld wordt, hoe sneller soldaten in staat zijn om zwaar lichaamspantser, reserve uitrusting, reserve munitie, persoonlijke robots en zware wapens zoals antitankgeschut, geavanceerde sensoren en communicatiemateriaal met zich mee te dragen. Alles tezamen, welteverstaan.

Het nieuwe Chinese aangedreven exoskelet, gebouwd door EEAE, is lenig en flexibel genoeg om de drager een zijwaartse trap te laten maken, op één been te laten staan en zelfs te laten knielen. De batterij van het exoskelet zit op de rug van de drager, net als het hydraulische systeem waarmee mechanische actie wordt aangedreven. Een CCTV rapportage stelde dat het EEAE exoskelet een coefficientie heeft van 5:1, wat betekent dat iedere 100 kilo die wordt gedragen de fysieke kracht uitoefent van het dragen van 20 kg. Het bericht stelde ook dat de PLA (People Liberation Army, het leger van China) in de komende jaren dit exoskelet zal verbeteren zodat het kan worden ingezet aan de frontlinie van een oorlog.

EX3

Een voormalige Chinese aangedreven exoskelet, gebowud door het Nanjing Militair Ziekenhuis stelde de gebruiker in staat tot 40 kg te tillen. Andere Chinese werktuigbouwkundigen hebben, geinspireerd door Iron Man, een aangedreven exoskelet in eigen huis gebouwd. De bereidheid van China om een aangedreven exoskelet te presenteren op de hoog aangeschreven Zhuhai beurs, lijkt erop te wijzen dat wetenschappers via officiele kanalen hun uitvindingen en verbeteringen willen tentoonstellen, om zo een subsidie te ontvangen van het PLA. Zodra de EEAE en andere Chinese bedrijven operationele feedback hebben ontvangen van het PLA, is de weg vrij om de nu nog kale exoskeletten te voorzien van een pantser, sensoren en andere hulpmiddelen.

EX4

Op dit punt zal het exoskelet voornamelijk als hulpmiddel van soldaten worden ingezet. Wellicht ook bij ingewikkelde bouwkundige problemen. Dat soldaten, volledig beschermd door pantser, in een vijandig gebied worden gedropt en zonder enige problemen de vijand overrompelen in hun high-tech exoskeletten, lijkt echter voorlopig nog een droom (ondanks de promotievideo’s die anders doen vermoeden). Maar het Chinese leger werkt er dus harder aan dan ooit tevoren om die droom werkelijkheid te maken.

EX2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s