PSYCHE | De invloed van angst op de ontwikkeling van Alzheimer


Mensen die last hebben van milde tot zware paniek- en angstaanvallen hebben gemiddeld een twee keer zo grote kans om op latere leeftijd Alzheimer te ontwikkelen, zo wijst een nieuwe studie uit. Canadese wetenschappers onderzochten 376 mensen, tussen de leeftijd van 55 en 91 jaar oud met een ‘milde cognitieve verslechtering’ en de kans dat zij Alzheimer zouden ontwikkelen (Mah et al., 2014). De deelnemers werden gedurende drie jaar gevolgd en hun voortgang werd iedere zes maanden gecontroleerd.

Bron: blog.cirm.ca.gov

Bron: blog.cirm.ca.gov

De resultaten tonen aan dat mensen met milde angstsymptomen het risico op Alzheimer met 33% toenam. Voor mensen met een (middel)matige angstsymptomen liep dit risicopercentage op naar 78%. Voor mensen met hevige, intense angstproblemen nam het risico met maar liefst 135% toe.
Uit eerdere onderzoeken bleek al dat depressie kan worden toegeschreven als risicofactor voor Alzheimer, maar dit is de eerste studie die uitwijst dat ook angst- en panieksymptomen aan de ziekte kunnen bijdragen.

Mensen met milde cognitieve verslechtering – iets wat kan leiden tot dementie – worden regelmatig gescreend voor depressie. Dit gebeurt echter zelden voor angst. Dr. Linda Mah, die de studie aanvoerde, zegt het volgende:
“Onze bevindingen wijzen erop dat doktoren ook routinematig moeten screenen op angst (angstaanvallen en paniekaanvallen) bij mensen die last hebben van tekortkomingen in het geheugen. Ook angst kan een signaal zijn dat deze mensen meer risico lopen Alzheimer te ontwikkelen.”

Mensen met meer angst hebben doorgaans last van het krimpen van hersengebieden die cruciaal zijn voor het vormen van herinneringen (in de temporale kwabben). Dr. Mah speculeert dat het bestrijden van de angst- en paniekaanvallen tevens het risico op Alzheimer aanzienlijk verkleint:
“Hoewel er geen gepubliceerd bewijs is dat demonstreert dat medicinale behandelingen in de psychiatrie tegens angst (en paniek) zouden kunnen helpen bij het omgaan met angstsymptomen bij mensen met licht cognitieve verslechtering of bij het reduceren van het risico op Alzheimer, denken we dat gedragsmatige stresstherapieën moeten worden aanbevolen. In het bijzonder is er onderzoek geweest naar het gebruik van methoden waarbij patiënten bewust de aandacht richten op stress reductie (en andere psychiatrische symptomen van Alzheimer) en dit onderzoek is zeer veelbelovend.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s