PSYCHE | Wat Alzheimer patiënten voelen terwijl het geheugen vervaagt


Hoe houdt het emotionele leven van Alzheimer patiënt zich met het vervagen van het geheugen?

Copyright: world.edu

Copyright: world.edu

Terwijl Alzheimer patienten niet meer kunnen herinneren wie hun geliefden en vrienden die op bezoek, heeft dit gegeven diepgaande gevolgen op hun emoties en gevoelens, zo wijst een nieuwe studie uit. De studie richtte zich volledig op de gevoelens van Alzheimer patiënten door de proefpersonen blije en treurige video’s te tonen. Terwijl zij deze 20 minuten durende video’s bekeken, hielden wetenschappers de emotionele gesteldheid van de proefpersonen nauwgezet in de gaten (Guzmán-Vélez et al., 2014).

De wetenschappers herhaalden deze proef bij een groep gezonde volwassenen.

Vijf minuten naderhand kregen de proefpersonen van beide groepen een geheugentest om te zien of ze zich de video die ze zojuist hadden gezien konden herinneren.

Zoals te verwachten is, herinnerden de groep Alzheimer patiënten significant minder van de video dan de andere groep. Sterker nog, maar liefst vier van de zeventien patienten kon zelfs niet één feit onthouden. Één patiënt gaf zelfs aan helemaal geen video te hebben bekeken, ondanks dat het slechts vijf minuten geleden was dat hij/zij die had bekeken.

Hoewel de meeste proefpersonen met Alzheimer zich niets of nauwelijks iets van de video konden herinneren, waren zij gedurende 30 minuten vrolijker (of meer bedroefd, afhankelijk van welke video zij hadden gezien). En wat nog verrassender is: hoe minder de proefpersonen met Alzheimer van de treurige video konden herinneren, hoe langer hun bedroefde gemoedstoestand aanhield.

Edmarie Guzmán-Vélez, de hoofdonderzoeker, zegt hierover:
“Dit bevestigt dat het emotionele leven van een Alzheimer patiënt wel degelijk leeft, actief is. Het onderstreept dan ook hoe belangrijk het is dat we door familie of vrienden met Alzheimer te bezoeken, omdat we ze daarmee toch goed doen.
Onze bevindingen geven daarnaast aan dat hulpverleners die dag en nacht met deze patienten in de weer zijn, wel degelijk een verschil maken. Regelmatige bezoekjes, sociale interactie, oefeningen, muziek, dans, grappen en het regelmatig serveren van het favoriete eten zijn allemaal eenvoudige zaken die een geweldig goede impact kunnen hebben op de kwaliteit van het (emotionele) leven en het welzijn van de Alzheimer patiënt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s