WETENSCHAP | Luchtparaplu creëert krachtveld tegen regen


Het heruitvinden van de paraplu is niets nieuws. Zo was er de Booster Brolly (voor hen die wat meer signaalsterkte op de telefoon kunnen gebruiken), de Rainshader (voor de windvrije consument die vaag wil lijken op Marvin the Martian) en de Rain Shield (voor wie niet alleen bescherming bóven, maar ook vóór zijn hoofd wil’.  Maar wellicht dat daar binnenkort een nieuwe, innovatieve paraplu bij komt.

Copyright: Air Umbrella

Copyright: Air Umbrella

Air Umbrella, welke is ontwikkeld door een Chinees bedrijf met dezelfde naam, gebruikt lucht om te voorkomen dat je nat regent. Wat ook fijn is: wanneer je op plaats van bestemming aankomt hoef je geen doorweekte paraplu in de gang of aan de kapstok achter te laten, maar berg je de droge Air Umbrella gewoon op in je tas.

De Air Umbrella lijkt een beetje op een uit de kluiten gewassen zaklamp. In de kop zit een motor en een ventilator die de lucht omhoog en naar buiten duwt. Daardoor ontstaat er een onzichtbaar schild tegen de regen. In het langwerpige gedeelte waarmee je de paraplu vasthoudt, zit een lithium ion batterij. Onderaan zit de aan- en uitknop. Daarnaast zit er een controller op waarmee je het ‘luchtdak’ kunt verstellen in grootte. Je kunt de doorsnede tot maximaal 1 meter maken, waarmee het een droge ruimte creëert waar twee personen in passen.

UMB1

Stormachtig goed?
Uiteraard heeft u dezelfde vraag die ondergetekende ook direct had: hoe houdt zo’n luchtstokkie zich dan bij zware regenval of storm? Prima, zo blijkt uit diverse onderzoeken. De kracht waarmee de lucht naar buiten komt is zo sterk, dat het zelfs bij zware regenval de regen maar liefst 70 m ver weg duwt. Wanneer de regen diagonaal naar beneden komt, kan de gebruiker zich eenvoudig beschermen door de Air Umbrella ietwat te kantelen. Het enige dat de luchtstroom wel kan doorbreken, is zware wind. Maar de producent van de Air Umbrella heeft een simpele doch effectieve tegenwerping: bij zware wind houdt geen enkele paraplu het lang goed.

Ben jij zo iemand die dit hebbedingetje als eerste in bezit wil hebben, dan kan dat. Het is namelijk beschikbaar middels een zogeheten Kickstarter campagne. Via deze campagne heeft het bedrijf al ruim $35.000 opgehaald, waarmee het oorspronkelijke doel van $10.000 al ruim is overschreden. Op dit moment kost de meest goedkope versie $118, maar haast je, want deze vliegen als warme broodjes over de toonbank.

UMB2

Er zijn momenteel drie modellen in ontwikkeling, met de toepasselijke namen A, B en C. Ieder model voorziet in andere behoeftes. Model A is 30 cm lang, weegt 500 gram en werkt 15 minuten per keer. Model is 50 cm lang, weegt 800 gram en gaat 30 minuten per keer mee. Model C werkt ook 30 minuten per keer, weegt zo’n 850 gram, maar diens lengte is verstelbaar (50 cm t/m 80 cm). De batterijduur is dus nog wat kort, maar daaraan wordt hard gewerkt door de producent. En voor wie zich zorgen maakt over het eventuele geluid dat zo’n Air Umbrella voortbrengt: diverse testen hebben uitgewezen dat zelfs lichte regenval meer geluid maakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s