PSYCHE | Herinneringen veranderen gaat ongewenste negativiteit tegen


Geavanceerd nieuw onderzoek toont aan dat het mogelijk is om ongewenste negatieve gedachten effectief te behandelen en tegen te gaan door levendige, al lang bestaande herinneringen te veranderen. Ongewenste negatieve gedachten zijn kerncomponenten van problemen zoals verslavingen en posttraumatische stress (PTS).

Met PTS hebben mensen last van opdringerige traumatische herinneringen van, bijvoorbeeld een gewelddadige gebeurtenis. Bij verslavingen zijn herinneringen van drugsgebruik uit het verleden een sterke bron van invloed op toekomstige acties. Heeft een drugsverslaafde dus fijne herinneringen aan drugsgebruik, dan is de kans groot dat hij deze herinnering opnieuw zal willen beleven. Dit zijn wel de meer extreme versies van alledaagse terugkerende flashbacks van gênante herinneringen en andere pijnlijke episodes uit onze levens.

Maar wat als het mogelijk is om herinneringen van traumatische ervaringen of van drugsgebruik aan te passen?

Volgens een herziening van bestaand bewijs, zoals werd gepubliceerd in Biological Psychiatry, is het mogelijk om effectiever een deel van het leerproces genaamd reconsolidatie aan te pakken (Schwabe et al., 2014).

De figuur hieronder toont het typische leerproces, van de oorspronkelijke  herinnering – bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis – naar het ophalen en veranderen daarvan.

OG1

Reconsolidatie is het punt waarop een opgeslagen herinnering wordt teruggehaald. Volgens recent onderzoek is dit het punt waarop het weer veranderd kan worden. Tijdens de reconsolidatie fase worden herinneringen bijzonder instabiel, en dus makkelijker om te veranderen. Herinneringen kunnen op deze wijze jaren nadat ze zijn ontstaan nog veranderd worden.

Dit is wat therapeuten proberen te doen wanneer zij patiënten behandelen die last hebben van ongewenste, opdringerige gedachten. Patiënten worden aangemoedigd om de herinnering terug te halen waarna de therapeut de reactie op de herinnering probeert aan te passen. Echter is de originele herinnering vaak zo sterk dat het moeilijk is om de reactie daarop te veranderen. Maar met het nieuwe begrip van de betekenis van reconsolidatie, is het mogelijk om dit proces effectiever te maken. Het betekent wel dat de neurobiologische verband moet worden gelegd met alledaagse klinische werkwijzen.

Het onderzoek naar mensen met PTS heeft ook al aangetoond dat het gebruik van bepaalde medicijnen tijdens reconsolidatie kan helpen om traumatische gedachten uit te bannen. Dr. Lars Schwabe, hoofdonderzoeker, zegt hierover:
“Geheugen reconsolidatie is zeer waarschijnlijk een van de meest spannende en veelbelovende fenomenen binnen de hedendaagse cognitieve neurologische wetenschap. Het stelt dat herinneringen kunnen worden aangepast als ze eenmaal teruggehaald zijn. Dat geeft ons een grote mogelijkheid om robuuste, ongewenste herinneringen te doen veranderen.”

In deel twee van dit artikel geef ik je acht manieren waarop je om kunt gaan met ongewenste herinneringen.

Advertenties

6 gedachtes over “PSYCHE | Herinneringen veranderen gaat ongewenste negativiteit tegen

 1. Hi Marc,

  Als ik met mijn schrijven mensen kan helpen, dan is dat iets dat me ongelooflijk veel voldoening geeft. Ik schrijf in beginsel om mensen te informeren en wijzer te maken, maar met name de artikelen over psychologie zijn stukken waarvan ik merk dat mensen deze in de praktijk kunnen toepassen. Dat ik, bijvoorbeeld, jou hier mee kan helpen doet me erg veel. Mooie beeldspraak van de F-16’s, al lijkt me dat moeilijker om te negeren dan soldaatjes. 😉
  Ik heb er in zekere zin ervaring mee inderdaad. Hetzij in mindere mate bij mezelf en in sterkere mate bij vrienden en vriendinnen (met name ex-vriendinnen die zware paniekaanvallen kregen door herhalende gedachten of die traumatische ervaringen hebben meegemaakt die zij niet los konden laten).

  En dank voor je compliment over het artikel over roterend glas, dat vind ik mooi om te horen. Hou de website in de gaten, binnenkort verschijnen er weer nieuwe artikelen in de rubriek PSYCHE. En mocht je ergens meer over willen weten, laat me dat vooral weten dan zoek ik dat graag voor je uit.

  Nogmaals dank, en alvast een goed weekend gewenst!

  Hartelijke groeten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s