PSYCHE | Welk muziek geeft je een echte boost?


Muziek, zoals al eerder op dit blog te lezen was (hier), heeft een grote invloed op de gesteldheid van een mens. Het kan je gelukkiger maken, het kan pijn reduceren en het kan mensen bij elkaar brengen.

Copyright: drmichellecleere.com

Copyright: drmichellecleere.com

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat de juiste muziek zelfs het krachtgevoel en het zelfvertrouwen van een mens kan beïnvloeden.

De studie, gepubliceerd in het Social Psychology and Personality Science, is gestoeld op een onderzoek op de routines die atleten hebben vóór een belangrijke wedstrijd (Hsu et al., 2014).

Dennis Hsu, de hoofdonderzoeker, verklaart:
“Bij grote sportevenementen zie je topsporters vaak met oordopjes in zich voorbereiden op een wedstrijd. De manier waarop deze sporters zich laten leiden door de muziek – soms met ogen gesloten en knikken op de maat van de muziek – lijkt het erop dat de muziek hen mentaal voorbereid op de prestatie die zij moeten leveren. Het lijkt hen sterker te maken.”

Maar welke muziek is dan het beste om je een boost te geven? Welke muziek maakt je krachtiger?

Allereerst moesten de onderzoekers vaststellen welke muziek er onderscheiden kan worden, en de invloed die bij een muzieksoort of nummer hoort.

Na 31 clips en nummers getest te hebben, bleek dat de volgende twee nummers het meest krachtig waren:

* Queen met We Will Rock You
* 2 Unlimited met Get Ready For This

Dit waren de minst krachtige, de minst motiverende nummers:
* Fatboy Slim met Because We Can
* Baha Men met Who Let The Dogs Out

Met een reeks experimenten werden de effecten van diverse componenten van de muziek ten aanzien van de invloed het krachtgevoel gemeten. Zo werd bijvoorbeeld als snel duidelijk dat tekst nauwelijks effect heeft op hoe mensen zich voelen.

Hsu verklaart:
“Omdat deelnemers verklaarden geen extra krachtige gevoelens of een verhoogd gevoel van zelfvertrouwen te voelen nadat ze de tekst van een lied hadden gelezen, kunnen we het semantische effect van tekst in de geselecteerde nummers dus wegstrepen als motivator.”

Overigens hielden de onderzoekers rekening met de blijdschap of de droefheid van een lied.

Voel de bas
Na verdere studie kwamen de onderzoekers erachter dat er een bepalende factor is die een sterk effect lijkt te hebben op het zelfvertrouwen en de motivatie van de sporters: de bas.

De deelnemers kregen een aantal nummers te horen. Ieder nummer werd twee keer voor ze gespeeld: de eerste keer de normale versie en de tweede keer de versie waarbij de bas digitaal was versterkt. Unaniem gaven alle deelnemers aan zich meer krachtig te voelen na het horen van het tweede nummer.
Ook kregen zij een impliciete test waarmee de onbewuste effecten van de muziek werden gemeten. Ook hieruit bleek dat alle deelnemers positief reageerden op de versterkte bas.

Het is zeer waarschijnlijk dat bas niet het enige muzikale aspect is dat je krachtiger doet voelen, maar het is een universeel gegeven dat dit bij de meeste mensen wel positieve invloed heeft.

En nu is het tijd om dat zelfvertrouwen wat te verhogen. Lichten uit, bas open en gas erop!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s