TV | Louie verbaast, verrast, ontroert (en wordt vervolgd)


Louie1

Louis CK is bij de meeste mensen inmiddels bekend als stand up comedian, met een lijst succesvolle shows en HBO-optredens achter zijn naam. Maar hij begon zijn carrière als scenarist en regisseur waarbij hij veel samenwerkte met de andere komiek Chris Rock. Hij werkte zich op tot een innovatieve komiek, onder andere door het aanbieden van kaartjes voor zijn shows en downloads van zijn dvd’s vanaf zijn website zonder gewin van tussenpersonen; een revolutie in comedy.

Louis CK probeerde al eens eerder, onder de vlag van HBO, een sitcom te lanceren, genaamd Lucky Louie. Het was het format (o.a. gefilmd voor een live publiek) en de creatieve beperkingen (niet alles wat Louis wilde laten zien werd door HBO toegestaan) die hij tegenkwam die maakten dat Lucky Louie al na één seizoen gecanceld werd. Het zou vier jaar duren voordat Louis wederom een poging zou wagen.

In 2010 ondernam hij dus die tweede poging met Louie, welke werd opgepikt door het FX netwerk. Louie werd geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Louis zelf, wat hem een ongekende mate van creatieve vrijheid bracht. En dat is terug te zien. De show is een hoogtepunt van de hedendaagse (komische) televisie. Louis en Louie excelleren.

Van de lach naar de ontroering
Het lukt Louis moeiteloos om je mee te nemen in een waanzinnig absurde situatie waarna hij je moeiteloos, in één adem, tot tranen toe weet te ontroeren. Zo zijn de gesprekken met zijn collega komieken hilarisch, pijnlijk, schrijnend en onwijs grappig. Wat te denken van de ronde-tafel-gesprekken tijdens een avondje pokeren? Met name het gesprek over masturberen levert niet alleen een grappige scene op, het is de basis van een hilarische aflevering. Een ander voorbeeld: Todd Barry heeft de rol om telkens Louis omlaag te halen en te vernederen, maar op een dusdanige wijze dat je aan het einde van de scene snapt dat het een grap was. Todd Barry, gespeeld door Todd Barry, speelt deze rol overigens met verve, wat de beledigingen en het schrijnende gevoel bij de kijker des te intenser maken.

De verschillende verhaallijnen zijn gebaseerd op het leven van Louis zelf, wat ze een emotionele diepgang geeft. Zo speelt Louis een alleenstaande komiek met twee kinderen (gespeeld door Hadley Delaney en Ursula Parker) die goed contact heeft met z’n ex-vrouw (gespeeld door Susan Kelechi Watson) (en haar vriend). Hij probeert te daten, wat niet altijd lukt. Hij probeert een goede vader te zijn, wat heel vaak wel lukt. Maar in dit alles, van de eerste dates tot de ontwikkeling die zijn dochters en die hij als vader doormaakt, zit een pregnante eerlijkheid en oprechtheid. Het maakt dat je gefascineerd blijft kijken, en dat Louis je haast moeiteloos meeneemt van een absurde situatie naar een ontroerende scene waarin hij zijn dochters belangrijke lessen over het leven probeert te bij te brengen. Ook de scene waarin hij zijn ex-vrouw en dochters gaat redden terwijl er een storm over de stad raast is hartverwarmend.

In de serie ontwikkelt Louis een interessante relatie met een alleenstaande moeder, Pamela (gespeeld door Pamela Adlon). Hun kinderen zitten op dezelfde school. Hij, Louis, is een gevoelige man die zijn emoties probeert te uiten. Zij, Pamela, is een grofgebekte vrouw die haar emoties probeert te verhullen. In dit samenspel bouwen de twee een relatie op die niet alleen vier seizoenen lang boeit, maar die na de ontwikkelingen in het vierde seizoen, je doet uitkijken naar wat er in seizoen vijf gaat gebeuren.

Louis en Pamela in een fantastische scene waarin zij samen naar een museum gaan waarin hedendaagse kunst is tentoongesteld

Louis en Pamela in een dolkomische scene waarin zij samen naar een museum gaan waarin hedendaagse kunst is tentoongesteld

Memorabele scenes
Louie staat bol van de scenes die je bijblijven, nog weken nadat je deze hebt gezien. Zo is er een aflevering waarin Jerry Seinfeld Louis belt voor een gunst. Jerry organiseert een benefietavond voor een stel rijkelui, en zijn openingsact heeft afgebeld. Louis accepteert, en vanaf dat moment ontspint zich een aflevering waarbij de lach regelmatig zal rollen. Een klassieke aflevering durf ik dat zeker al te noemen.

Maar de meest memorabele aflevering van Louis is, op persoonlijke titel geschreven, die met Robin Williams. In deze aflevering gaat Louis naar een begrafenis van iemand die hij eigenlijk helemaal niet mocht, maar die hij ooit heeft beloofd zijn begrafenis bij te wonen. Louis staat daar alleen, totdat Robin komt aangelopen. Robin had de overledene hetzelfde beloofd. De heren spreken nauwelijks met elkaar, maar gaan, ter nagedachtenis, naar een stripclub. De stripclub waar de overledene vrijwel dagelijks kwam. De scene die zich daar ontrolt deed me de tranen over de wangen lopen en is een van mijn favoriete komische scenes aller tijden.

Mijns inziens een van de grappigste scenes die ik in lange tijd heb gezien: Robin en Louis ontmoeten elkaar op de begrafenis van iemand die zij eigenlijk helemaal niet mochten.

Mijns inziens een van de grappigste scenes die ik in lange tijd heb gezien: Robin en Louis ontmoeten elkaar op de begrafenis van iemand die zij eigenlijk helemaal niet mochten.

Louis lijkt te hebben begrepen wat komische situaties nog grappiger worden wanneer je in een dramatische of tragische context plaatst. De lach in een slapstick scene is heel anders dan die van een compleet mislukte eerste date. En deze verstandshouding is geweldig uitgewerkt in Louie. Omdat de acteurs en verhaallijnen bijzonder geloofwaardig zijn maakt dat de drama scenes zoveel meer overtuigend. En dat leidt er weer toe dat de komische scenes niet alleen grappig zijn, maar dat deze meer dan eens een ontlading veroorzaken bij de kijker.

Het is een innige dans tussen de lach en de traan die perfect werkt en die Louie de fantastische serie maakt die het is. Louie verbaast, verrast, ontroert en wordt vervolgd met een vijfde seizoen met zeven afleveringen. In de lente van 2015 kunnen we weer genieten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s