The Avengers 3D – Superheldengenre eindelijk volwassen


Hoe hoog mag je de lat leggen voor een film waarin een keur van de leukste, opvallendste en markantste superhelden hun intrede doen? Zo hoog mogelijk, omdat een groep superhelden meer waard zijn dan slechts één superheld. Zo laag mogelijk, omdat het nog niet eerder voorkwam dat diverse superhelden uit verschillende films samenkwamen in één film. Slotvraag: hoe goed is The Avengers nu eigenlijk?

avengers1

Met zoveel superhelden lijkt het haast onbegonnen werk om een gedegen, maar kort, oordeel te geven over deze film. Laten we beginnen bij het verhaal. Dankzij de films waaruit we alle superhelden, op twee na, kennen heeft The Avengers al een aardige introductie gekregen. In vrijwel alle voorgaande films van de superhelden werd al wat aan namedropping voor The Avengers gedaan.

Het is dus niet zo dat deze film uit de lucht komt vallen. Helemaal niet zelfs. In zowel The Hulk, Captain America, Iron Man en Thor wordt op het einde van die films al verwezen naar een op handen zijnde overeenkomst tussen deze superhelden. Voor de echte liefhebbers is het voorbereidende werk al lang en breed gedaan.

Maar hoe verhoudt de film zich ten opzichte van bioscoopbezoekers die niet zoveel op hebben met stripboeken en superhelden films? Verbijsterend goed, is mijn conclusie na het zien van de film vorige week. Om deze laatst vraag echt goed te kunnen beantwoorden nam ik mijn vriendin mee naar de bioscoop. Zij is een uitstekende graadmeter om te peilen of de film echt het superhelden genre kan ontstijgen en ook voor haar (lees: gewone kijker) aantrekkelijk is.

Zij raakte na afloop niet uitgepraat over de film, hoewel mannen in strakke, felgekleurde pakken met nietsontziende superkrachten haar doorgaans niet kunnen bekoren. Maar zij was lyrisch. Zonder enige schroom durf ik te stellen dat The Avengers het superhelden genre ontstijgt, en het verhaal van de film zelf aantrekkelijk genoeg is om een gemiddelde kijker geboeid te laten kijken.

Het verhaal is ietwat vergezocht, maar tegelijkertijd met het schrijven besef ik me dat dat een opmerking is die in de magische wereld van superhelden die er eigenlijk niet toe doet. Om een doorsnee superhelden film te kijken is nu eenmaal een flinke dot fantasie en inlevingsvermogen nodig.

Het leuke aan The Avengers is dat het de climax is van al het beste dat superhelden films ons de laatste jaren te bieden hadden (met uitzondering van Batman, uiteraard). Iedereen krijgt een even grote rol in de film en ook de nieuwkomers worden aardig snel en zonder al te veel omhalen geïntroduceerd. Zo weten we na het eerste verhoor van Black Widow direct wat haar superkrachten zijn.

avengers2

Ook de slechterik, die in dienst is van weer een leidende slechterik, is ook een oude bekende, namelijk de broer van Thor, Loki. Zo weten we na een goed half uur in de film hoe de verhoudingen staan. Daarna volgen natuurlijk de standaard Hollywood stappen die gemaakt moeten worden om een spanningsboog te creëren. Maar als we in de film dan bij de actie aankomen (lees: als de slechterik zijn ultieme poging doet om de wereld waarin we leven te onderwerpen) weet je eigenlijk al dat het goed zit.

Zo plotseling als The Hulk verschijnt als dr. Banner boos wordt, zo plots wil ik graag mijn oordeel uitspreken over deze film: FANTASTISCH! Ik had op voorhand nooit gedacht dat ik tot die conclusie zou komen, maar The Avengers hebben mij op alle mogelijke manieren van mijn benen geblazen. De special effects zijn werkelijk om de vingers bij af te likken. Zo is The Hulk, meer nog dan in de eerste twee films waarin hij te zien was, als computeranimatie volledig geïntegreerd in de werkelijke omgeving. Op een gegeven moment in de film gebruikt hij Thor als boksbal, en zelfs bij herhaling van die scene blijkt hoe nauwkeurig de computerbeelden zijn verwerkt in de echte beelden.

Al met al mag The Avengers worden gekenmerkt als een hoogtepunt in het superhelden genre. Niet zo’n goede verhaallijn en karakterontwikkeling als Batman. Niet het visuele spektakel dat Watchmen ons gaf. En toch spat deze film van het scherm. De combinatie van alle elementen werkt zo ongelooflijk goed, dat er nauwelijks iets is aan te merken op deze film.

Maar om de objectiviteit te waarborgen: het Russisch dat aan het begin van de film wordt gesproken is dramatisch slecht. Opmerkingen lijken vragen en vice versa.

Maar verder: topfilm!

4 gedachtes over “The Avengers 3D – Superheldengenre eindelijk volwassen

    • Ja, ben ik helemaal met je eens. De regisseur heeft echt een prachtige film afgeleverd. En dat zie je terug in de verkoopcijfers: het oude record van Harry Potter is al verbroken! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s