Hoogte Spaanse obligaties nu boven 6%


De rente op de Spaanse obligaties heeft een hoogte van 6,1% bereikt. Daarmee lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat ook Spanje zal moeten vragen om gebruik te maken van het noodfonds van de Europese Unie.

Dinsdag en donderdag zullen er nieuwe veilingen gehouden worden. Vorige week liep Spanje al vele miljarden mis door de stijgende rente. De kosten van leningen voor het land zijn de afgelopen vier maanden gestaag omhoog geklommen.

Investeerders zijn bang geworden door cijfers die aantonen dat Spaanse banken vanaf nu volledig afhankelijk zijn van de noodfondsen.

De stijging betekent dat als Spanje morgen geld zou willen lenen voor tien jaar, dat het meer dan 6% moet terugbetalen. Ter vergelijking: de rente op de obligaties van tien jaar in Duitsland, de sterkste economie van de eurozone, is slechts 1,73%.

Op vrijdag maakte de Bank van Spanje, dat is de centrale bank, bekend dat het netto bedrag van de leningen in maart aan nationale banken opgelopen was tot 228 miljard euro. Een maand eerder was dat bedrag nog 152 miljard euro.

Investeerders zijn nu bang dat de Spaanse banken alleen nog maar leunen op Europa en de noodfondsen, en dat maakt investeringen in het land onzeker en risicogevoelig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s