Nieuwe recessie, arbeidsmarkt houdt adem in


Een eventuele nieuwe economische recessie kan de werkeloosheid in Nederland wel eens snel opstuwen. Er zit veel minder speelruimte in de arbeidsmarkt dan in 2009. Toen viel de stijging van de werkeloosheid nog veel lager uit dan gezien de diepte van de recessie werd verwacht.

De reden dat de werkeloosheid in 2009 niet al te sterk opliep, komt omdat veel bedrijven en werkgevers aarzelden met het ontslaan van overtollig personeel. Bedrijven kwamen toen net uit een periode waarop al een krapte op de arbeidsmarkt was. Ook realiseerden zij stevige winsten, waardoor er nog minder noodzaak was om overtollig personeel op straat te zetten. In 2007 was de winstquote met 16% op het hoogste niveau in bijna 40 jaar.

Maar mocht er nu een nieuwe recessie komen, en daar lijkt het wel op (zie reacties bij andere economische artikelen), dan zal de reactie op de arbeidsmarkt anders verlopen. De winstgevendheid van de productie is nauwelijks opgekrabbeld na de bijna-halvering van 2009, bovendien vormt een personeelstekort momenteel geen belemmering voor productie.

De werkeloosheid in Nederland is de afgelopen vier maanden snel gestegen, en ligt al weer iets boven het hoogste niveau van de crisis. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is het nog te vroeg om nu te analyseren waardoor de werkeloosheid nu zo snel toeneemt. De CPB rekent met een oud model, waarbij de gang van zaken op de arbeidsmarkt direct gekoppeld is aan de omvang van de productie. Volgens een woordvoerder van het CPB moet dit oude model los gelaten worden, en moet er worden gezocht naar een nieuw model. Zo zijn bijvoorbeeld de krapte op de arbeidsmarkt en de financiële positie van bedrijven in de toekomst belangrijker als basis van zo een rekenmodel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s